Eskilerin kullandığı çok güzel bir ifade var: "İsraf eden, iflas eder." Bugünün insanlarının ve de öğrencilerinin en büyük problemi israf edilen zaman. Peki ya zamanı nasıl verimli kullanırız?
1.Önceliklerimizi tespit edelim.
Hani hep anlatılır ya hoca kürsünün altından kocaman bir kavanoz çıkarır. Yumruk büyüklüğünde taşları kavanoza yerleştirmeye başlar. Kavanoz taşla dolunca öğrencilerine döner ve "Bu kavanoz doldu mu?" diye sorar.
Öğrenciler hep bir ağızdan "Doldu" diye cevaplarlar. Hoca kürsünün altına eğilerek içinde daha küçük taşların olduğu bir kova çıkarır. Bu taşları kavanoza döker. Sonra kavanozu sallayarak taşların arasına yerleşmesini sağlar. Sonra öğrencilerine dönerek bir kez daha "Bu kavanoz doldu mu?" diye sorar.
Burdaki en önemli şey hayatımızdaki büyük taşların ne olduğunu belirlemektir. Sizin için büyük taşlar ne?
Sosyal medya mı, sınava hazırlık mı, bilgisayar oyunları mı, spor mu, arkadaşlarınız mı, ne?..
Ben söyleyeyim zamanını en fazla harcadığın neyse büyük taşlar odur.Vakti neye harcadıysan o alanda başarılı olursun. Çok takipçin varsa sosyal medyada, sınav netlerin yüksekse sınav hazırlıkta başarılısın demektir. Önceliğim derslerse kavanoza önce onu koymalıyım. Küçük taşları önce doldurursam büyük taşlara yer kalmaz.
2.Yarın diye bir şey yok.
Bugün çalışmadığın hiçbir dersi ya da çözmediğin hiçbir testi yarın çalışamazsın ya da çözemezsin. Ertelediğin her ders ya da test çalışmayacağın ders ya da çözmeyeceğin testtir. Gerçekten başarılı olmak istiyorsan bugün bir yolunu bulup o dersi çalış ya da o testi çöz.
3.Hayır demeyi bil.
Sosyal çevresi fazlasıyla geniş olanlar bilir ki arkadaşların organizasyonları hiç bitmez. Her gün için bir program... Ortam bozulmasın ,ayıp olmasın derken her gün başka bir yerde ya da platformda kendinizi bulabilirsiniz. Bu durum böyle devam ederse belki arkadaşlarınıza ayıp olmaz ama sizin geleceğinize epey ayıp olur.
4.Az da olsa devamlı çalışmak.
Spor yapanlar bilir ki kondisyonu korumak için her gün ve sürekli çalışmazsanız maça çıktığınızda ya toz yutarsınız ya da dayak yersiniz. Her gün ders çalışmayan hiçbir aday sınavda başarılı olamaz. Çalışma alışkanlığı kazanmak, başarılı olmak için az da olsa sürekli çalışmak şarttır.
5.Bahanesi olanın başarısı olmaz.
Herkesin yaşamında çeşitli problemler, sıkıntılar olabilir. Mesele bunları bahane etmek değil bunları aşmaktır. Çalışmak bahane üretmekten zor olduğu için çoğu insan bahane üretmeyi tercih eder. Biliyorsunuz ki sınav bahanelerle değil netlerle kazanılır.
6. Ders çalışmak için teknoloji.
Hemen hemen bütün konular için çekilmiş yüzlerce video, yazılmış yüzlerce blog var. Sosyal medya hesapları , karekodlu sorular vs...vs...
Yazık ki bu kadar nimet içinde açlıktan ölen yüzlerce öğrenci görüyor bu gözler.
Eve alınan İnternet GB'ları bu yolda harcamak içindi, hatırlarsanız.